Kwiecieñ 01, 2025, 23:21:08
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
:
Bez konta ani rusz!
Ksiêgi Klanu
KSIÊGA GROMU
Stare Zapiski
Konkurs
Strony: [
1
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Konkurs (Przeczytany 2009 razy)
Rukyan
Trójca Gromu
Skryba
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 141
Ivardo / Rukyan
Konkurs
«
:
Kwiecieñ 29, 2019, 23:30:58 »
"Drogi przyjacielu"
Mówi± ¿e bez przyja¼ni i mi³o¶ci pró¿no szukaæ sensu w ¿yciu, a z umiejêtno¶ci± zawierania jednych i drugich przychodzimy na ¶wiat. Co je¶li gdzie¶ po drodze zosta³em wybrakowany? Nie jestem w stanie dopu¶ciæ do siebie ludzi na tyle blisko, by ofiarowaæ im co¶ wiêcej ni¼li sympatiê z czystej grzeczno¶ci. Gdzie szukaæ siebie, skoro to kim jeste¶my definiuj± osoby które nas otaczaj±. Ka¿dy potop bólu zaczyna siê od kropli, dr±¿y nas powoli sp³ywaj±c ciurkiem, szykuje miejsce pod strumieñ, który ostatecznie rzek± wedrze siê w nasze serca. £apczywie kradn±c oddechy ulgi, wspominam czasy w których nie by³e¶ mi potrzebny. Teraz jednak ¶lepo ufaj±c oddaje Ci to, co we mnie prawdziwe, a czego nie widaæ.
I
Zabra³e¶ mnie do miejsc w których mog³em byæ tym, kim tylko zapragn±³em zostaæ. Obcuj±c z lud¼mi którzy maj± do tego takie samo prawo, czu³em siê nieco nieswojo. Czy prawda obleczona fa³szem nadal jest prawdziwa? Nigdy bym nie pomy¶la³ jak ³atwo jest mówiæ o sobie gdy mo¿na ukryæ siê pod nowym imieniem i twarz±, jednocze¶nie dziel±c siê realnymi emocjami. Jednak wszystko nadal by³o odleg³e i poza zasiêgiem mojej d³oni, a ¿ar który siê z Ciebie wylewa³ po d³ugich godzinach spêdzonych w tym ¶wiecie, by³ jedyn± prawdziw± reakcj± na mój ból. Pomimo przeciwno¶ci zawar³em pierwsze przyja¼nie od lat, a i serce parê razy zabi³o mi mocniej. Dziêki Tobie znów czuje siê cz³owiekiem, choæ sam jeste¶ taki nieludzki.
II
Przegl±daj±c siê rano w lustrze nie widzê znajomej twarzy, zastanawiam siê kim jest ten¿e jegomo¶æ o aparycji bezdomnego. Ile to czasu ju¿ minê³o? Im g³êbiej zapadam siê w wirtualne odmêty Twojej rzeczywisto¶ci, tym mniej prawdziwy sam siê staje. Dok±d zaprowadzi mnie ta droga, skoro nie potrafiê ¿yæ poza ¶wiatem który mi da³e¶. Jednak to co czujê, jest prawdziwe, prawdziwe i potrzebne. Jak zrezygnowaæ z czego¶ co zdefiniowa³o na now± moj± osobê? Od jakiego¶ czasu jeste¶ jaki¶ nieswój, ci±gle w gor±czce, ciê¿ko dyszysz, czy wszystko z Tob± w porz±dku? Przesta³em o Ciebie dbaæ, wtedy zostawi³e¶ mnie po raz pierwszy.
III
Roz³±ka wysz³a nam na dobre, mija pó³torej roku odk±d odszed³e¶, nie têskni³em. Prawdziwe bycie ma swoje zalety, a to czego nauczy³em siê dziêki Tobie, pozwoli³o mi cieszyæ siê tym tak jak powinienem. Gdybym tylko potrafi³ wykrzesaæ z siebie co¶ wiêcej, by kochaæ i byæ oddanym przyjacielem. Gdzie¶ tam w g³êbi pozosta³a pustka, która tylko Ty by³e¶ w stanie zape³niæ. Dziêki Tobie nie mia³em jednego ¿ycia, mia³em ich wiele, zwiedzi³em wiele ¶wiatów , pozna³em mnóstwo historii i wspania³ych osób. Czas by¶ do mnie wróci³.
IV
W nowych szatach Ci do twarzy, jednak co¶ siê miêdzy nami zmieni³o, oboje dojrzeli¶my do samodzielno¶ci. Czasami mam wra¿enie ¿e Ciê wykorzystuje, a nasza przyja¼ñ minê³a bezpowrotnie, chcê jednak by¶ wiedzia³ ¿e pomog³e¶ mi staæ siê cz³owiekiem którym jestem teraz. Gdy nie mia³em pomys³u czym siê zaj±c, razem szukali¶my pracy. Gdy zdawa³em na prawo jazdy, pomaga³e¶ mi opanowaæ kodeks ruchu drogowego. Gdy pozna³em kobietê swojego ¿ycia, dziêki Tobie utrzymywali¶my ze sob± sta³y kontakt, choæ w pewnym momencie dzieli³y nas od siebie tysi±ce kilometrów. To Ty pomog³e¶ mi wybraæ pier¶cionek zarêczynowy i zorganizowaæ wesele, a gdy przyszed³ na ¶wiat mój syn, pomagasz mi byæ dobrym tat±. Jeste¶ najlepszym nieprawdziwym przyjacielem jakiego mam.
Martwa rzecz to, co krzty duszy w sobie nie ma, obdarzona uczuciem, zda³a siê o¿yæ.
W ho³dzie Lenovo Y50-70
Ivardo Bladolicy
: "
Jakem tutej stoimy, tako do koñców lini ¿ycio walczyæ bêdziem. Krwi± i nienawi¶ci± naznaczone nase ¿ywoty osta³y, Burza wo³aæ nos bedom, bo uderzomy jak grom z josnego sklepienio! Od tygo czasu kto zechce pole¼ ze mn± mo¿e, zamierzom poprowadziæ grupe nojemników co takich kierwisynów tympiæ bedom! Powiadom wom, ¿e Burza idzie, a gromów niesie a niesie.
"
Rukyan
Trójca Gromu
Skryba
P³eæ:
Ivardo / Rukyan
Odp: Konkurs
«
Odpowiedz #1 :
Maj 05, 2019, 14:11:10 »
W ¿yciu siê nie dotknê, nie ma mowy!
"Pan Q"
Sweter pana Gerwazego idealnie wpasowywa³ siê w szarobur± rzeczywisto¶æ blokowiska, workowaty, bez koloru, nijaki. Dzieciaki w szkole wysunê³y ¶mia³± tezê, ¿e upodobni³ siê on do w³a¶ciciela, bo bylejako¶æ by³a g³ówn± cech± naszego W-F'isty. Wielu siê z niego na¶miewa³o, wielu kpi³o, a ka¿dy kto nie by³ zmuszony planem zajêæ uczêszczaæ do niego na lekcje, omija³ szerokim ³ukiem. Natura ludzka bywa jednak dwojaka, a pod t³ust± grzywk±, pinglami jak z amerykañskiego sitcomu i ogólnym marazmem kry³ siê najwiêkszy superbohater mojego osiedla, zaraz po napalonym hydrauliku który wyskoczy³ przez balkon z drugiego piêtra, maj±c na sobie tylko rêcznik, tym samym unikaj±c bolesnych konsekwencji dorabiania na boku - Typowy batman betonowej d¿ungli.
By³y to czasy gdy Voodoo Graphics grza³o siê piekielnie w ka¿dym domowym blaszaku, a radiator na nim, g³owê dam sobie uci±æ, by³ plastikowy. Ka¿d± czê¶æ blaszaka szanowa³o siê jak sztabkê z³ota, bo zawsze znalaz³o siê co¶ na co mo¿na by³o przebimbaæ oszczêdno¶ci. Zarobione przez wakacje pieni±dze czêsto ledwo starcza³y na jakikolwiek upgrade sprzêtu, a przecie¿ na nowy numer Click! czy tam lody, musia³o starczyæ. Sza³ na overclocking procesorów dopad³ nas nagle, z normalnych ludzi wychodzili zapaleñcy podkrêcania, którzy kupowali szybki RAM nie dlatego, ¿e zapewnia³ lepsz± wydajno¶æ samemu systemowi, a pozwala³ bardziej podkrêciæ sam procesor.
Wtedy to spotka³em pana Gerwazego, który w przesz³o¶ci uczy³ informatyki w naszej szkole, a jakim¶ cudem zosta³ wuefist± na pó³ gwizdka, gdy jego etat przyw³aszczy³ sobie bratanek dyrektorki . Znany by³ on z wyj±tkowo flegmatycznego podej¶cia, ogromnej kolekcji gier na no¶nikach wszelkich i prawdziwego zapa³u je¶li chodzi o nowinki technologiczne, nie licz±c kiepskiego ubioru. Serdeczny jak zawsze, zaprosi³ mnie na zajêcia dodatkowe w osiedlowej ¶wietlicy, o których po blokach kr±¿y³a niejedna legenda. Zgodzi³em siê zachêcony wizj± ogrywania najnowszych produkcji na sprzêcie staruszka, je¶li rzeczywi¶cie nie odrabiaj± tam lekcji z matmy, to by by³o co¶.
Z pozoru g³upia wymiana Herosów III na Sacreda, zaowocowaæ mia³a niezwyk³±, acz chwilow± przyja¼ni±. Starsi od dawna trzymali sztamê z panem Gerwazym, g³ównie dla mo¿liwo¶ci wypo¿yczenia czego¶ z kolekcji, b±d¼ ewentualnej pomocy przy serwisie blaszaka. Brak dostêpu do internetu wymusza³ na nas zakup prasy bran¿owej na tak zwan± bu³ê (Spó³kê) , która to niekoniecznie zawsze traktowa³a o tym, o czym chcieli¶my siê dowiedzieæ. Spotkania na ¶wietlicy, odbywaj±ce siê zawsze w soboty po po³udniu, by³y dla nas wybawieniem od wszelakich problemów ze sprzêtem i grami, które pojawia³y siê niemal codziennie, a których przez tydzieñ nazbiera³o od groma. Ilekroæ mia³e¶ problem z jakim¶ questem, nasz opiekun s³u¿y³ pomoc±, st±d te¿ jego ksywka, Pan Q. Chcia³by¶ zacz±æ zabawê z podkrêcaniem? Wybuli³y Ci kondensatory ? Uzbiera³e¶ grosiwa na nowy sprzêt ale nie wiesz co kupiæ? Na k³opoty, Pan Q. Dzieciaki widzia³y w nim komputerowego boga, chodz±cy poradnik i nieprzebran± skarbnice informatycznej wiedzy.
Swoj± przygodê z overclockingiem zacz±³em zaraz po zebraniu gotówki na remont PC. Od d³u¿szego czasu chcia³em do³±czyæ do elitarnego grona posiadaczy podkrêconych Core 2, niestety moje ko¶ci pamiêci nie mog³y dzia³aæ wolniej ni¿ synchronicznie z magistral± Front-side bus, wiêc ¿eby przyspieszyæ procesor, musia³em przetaktowaæ sam± pamiêæ i FSB, co bez wymiany pamiêci by³o niemo¿liwe. Udaj±c siê na co sobotnie spotkanie, zabra³em ze sob± dok³adny spis posiadanego przeze mnie sprzêtu w zeszycie, maj±c nadziejê ¿e pan Q pomo¿e mi wybraæ odpowiednie wyj¶cie z sytuacji, jednocze¶nie nie przekraczaj±c ubogiego bud¿etu nastolatka. Mój guru dok³adnie przejrza³ ów spis, po czym powiedzia³ co¶ co na zawsze pogrzeba³o nasz± przyja¼ñ, bo kto obra¿a Twój sprzêt, to tak jakby Ci naplu³ na matkê. Szczególnie robi±c to publicznie przy graczach z ca³ego osiedla.
"Co Ty chcesz krêciæ? Twój zasilacz to syf, jest na czarnej li¶cie, totalny ¶mieæ nad ¶miecie. Zmieñ zasilacz zanim Ci siê ca³y sprzêt zjara, bo to syf!"
Nag³y atak z³o¶ci naszego opiekuna wytr±ci³ mnie z równowagi,trzasn±³em trzymanym w rêku czasopismem Play o ziemiê i tyle mnie widzieli. Nikt, absolutnie nikt, nie bêdzie wypowiada³ siê w taki sposób o rzeczach, które zakupi³em sam, zamiast wydaæ na fajki. W g³êbokim postanowieniu "Ja wam, kurcza wasza maæ, jeszcze poka¿ê!" postanowi³em mimo wszystko podj±æ próbê przetaktowania, nie licz±c siê z ewentualnymi konsekwencjami. Jak mo¿na by³o przewidzieæ, s³uchaj±c siê m±drzejszych od siebie, zasilacz zaskwiercza³ bardzo szybko, zabieraj±c ze sob± praktycznie wszystkie bebechy blaszaka w uroczystym przepiêciu. Smród taniego grillowanego plastiku otuli³ szyderczo mój pokój, trochê szczypa³o w oczy, st±d te¿ wziê³y siê ³zy. Rzecz jasna nikomu siê nie przyzna³em, a nag³y wzrost aktywno¶ci fizycznej t³umaczy³em chêci± zmiany stylu ¿ycia i ³adn± pogod±.
Pan Q zaczepi³ mnie parê tygodni pó¼niej na szkolnym korytarzu, uznawszy ¿e winien mi jest przeprosiny. T³umaczy³ siê trudn± sytuacj± osobist± i ogólnie niemrawym nastrojem, co w konsekwencji skoñczy³o siê wy³adowaniem frustracji na moim zasilaczu, czytaj na mnie. Od starszych kolegów dowiedzia³em siê ¿e tego feralnego dnia, noc±, zmar³a matka pana Gerwazego, a on mimo wszystko postanowi³ poprowadziæ dla nas zajêcia. Nie do¶wiadczy³em skróconej ¿ywotno¶ci podkrêconych elementów, trzaskaj±cych wentylatorów i piekielnych temperatur, nie moczy³em we wodzie, ani nie ch³odzi³em azotem, chocia¿ wiem, ¿e Pan Q zapewnia³ po moim odej¶ciu tym podobne atrakcje. Nie nazwê siê specem ale powiem jedno :
Jak co¶ jest na czarnej li¶cie Pana Q, to nie znalaz³o siê tam bez powodu.
«
Ostatnia zmiana: Maj 07, 2019, 22:10:33 wys³ane przez Rukyan
»
Ivardo Bladolicy
Jakem tutej stoimy, tako do koñców lini ¿ycio walczyæ bêdziem. Krwi± i nienawi¶ci± naznaczone nase ¿ywoty osta³y, Burza wo³aæ nos bedom, bo uderzomy jak grom z josnego sklepienio! Od tygo czasu kto zechce pole¼ ze mn± mo¿e, zamierzom poprowadziæ grupe nojemników co takich kierwisynów tympiæ bedom! Powiadom wom, ¿e Burza idzie, a gromów niesie a niesie.
"
Rukyan
Trójca Gromu
Skryba
P³eæ:
Ivardo / Rukyan
Odp: Konkurs
«
Odpowiedz #2 :
Czerwiec 23, 2019, 21:10:41 »
O czym powinien pamiêtaæ Optimus przygotowuj±c siê do eventu?
Dotarcie na Event to spore wyzwanie, nawet dla takiego go¶cia jak Optimus.
Odcienie szaro¶ci poch³onê³y karmazyn zachodz±cego s³oñca, przypominaj±c o pochodni, która zosta³a w domu, wygodnie wyleguj±c siê w markowym stojaku na pochodnie z IKEI. Dzisiejsz± noc nasz bohater bêdzie musia³ spêdziæ po omacku, niestety aby dotrzeæ na #GameON trzeba bezwzglêdnie min±æ Czarnylas, a bez mapy ani rusz. Kto¶ widzia³ mapê? W Czarnym lesie ³atwo namacaæ co¶ czarnego i z³owrogiego, zatem przyda³by siê miecz, tak tak, ten sam który bojowo wisi w domu nad kominkiem, gro¼nie pob³yskuj±c wyszczerbionym ostrzem. ¦limaczo-macaj±cym truchtem jako¶ dotar³by do krawêdzi lokacji, oddzielonej lo³dingiem od Czarnylasu, gdzie Pan Fr±czewski raczy przypominaæ, ¿e przed wyruszeniem w drogê nale¿y zebraæ dru¿ynê. Za³amany obrotem wydarzeñ móg³by przysi±¶æ na pniu sosny, ¶ciêtej przez drwala Antka w morderczym szale, ale my tu nie o zbrodni sprzed tygodnia.
Co zatem zrobi Optimus?
Nauczony do¶wiadczeniem, doskonale wie, ¿e zebraæ dru¿ynê mo¿e ka¿dy. Dru¿ynê sk³adaj±c± siê z najlepszych kompanów jakich mo¿na sobie wymarzyæ :
Odwaga
Asertywno¶æ
Kreatywno¶æ
Pogoda ducha
Otwarto¶æ
Empatia
Uczciwo¶æ
I inne.
Uzbrojony w tak± kompaniê, bez problemu powinien dotrzeæ na GameON, pomimo braku pochodni, mapy, miecza i aprobaty pana Fr±czewskiego.
Optimus powinien pamiêtaæ przygotowuj±c siê do eventu, ¿e najwa¿niejsze jest to co w nas, a nie otoczka fabularna. Dziêki temu zjedna sobie ka¿dego!
Ivardo Bladolicy
"
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Ksiêgi Klanu
KSIÊGA GROMU
Stare Zapiski
Konkurs